December 12, 2009

Reklamlarda Çocuk İstismarı

Bir çok reklamda; ürünü daha sevimli hale getirebilmek adına anlamsız surat ifadeleriyle, anlamsız kıyafetler içinde, yaşından büyük laflar ettirilen çocuklar kullanılıyor. 0-6 yaşlarındaki hiçbir çocuk ailesine "Anneciğim, babacığım izniniz olursa bir reklam filminde oynamak istiyorum, gidip bir ajansa kaydımı yaptırdım." diyemeyeceğine göre, ailelerinin çeşitli amaçlarla çocuklarını kullanıyor olmalarının ne kadar etik olduğu, üzerine uzunca konuşulası bir konu.


Benim değinmek istediğim ve uzun zamandır beni rahatsız eden asıl konu; bebek hijyen ürünü reklamlarında çıplak bebeklerin oynatılması. Ürün tanıtımı için "çıplak bebek" faktörü gerekli midir?





Bu reklamda masanın üzerinde yatan bebeğin oradaki amacı nedir tam olarak? Aynı test masa üzerindeki çıplak bebek olmadan da gayet tabii gerçekleştirilebilir. Testi gerçekleştiren(!) bebeğin, test sonrası masadaki bebeğin kalçasına kondurduğu öpücüğünse hiçbir mantıklı açıklaması yoktur!!



Yukarıda örneğini verdiğim gibi onlarcası var.[hepsini buraya taşımak istemedim] Normal bir insana sevimli gelebilen belki dikkatini bile çekmeyen bu masum(!) reklamların, bir pedofili hastasında da aynı etkiyi bıraktığı düşünülemez! Son yıllarda artan bebeklere tecavüz ve taciz olaylarından da anlaşılacağı üzere maalesef bu hastalığa sahip bir çok insanla aynı havayı solumaktayız. Bu kadar ucuz ve basit bir şekilde bebeklerin bu hastalıklı insanlara sunulması korkunç bir durum.




Bebekleri böyle senaryolara maruz bırakan reklamcılar kadar, bebeği üzerinden para kazanan ve bebeğinin aslında bir birey olduğunu unutarak, onu istediği gibi kullanabileceği bir eşya zanneden ebeveynler de suçludur.

Reklamlara konu olan bu bebeklerden belki bir çoğu büyüdüğünde; böylesine teşhir edilmiş olmaktan son derece rahatsızlık duyacaktır. Fakat bunun farkında olmayan ebeveynler, bebeklerinin mahremine saygı duymayı akıl edemeyecek kadar cahildirler.


En kısa zamanda basit ve önemsiz gibi görünen bu konuya birilerinin ciddi anlamda el atması dileğiyle...

No comments:

Post a Comment